In mijn presentaties, trainingen en blogs heb ik het met regelmaat over Toyota. Ik maak er ook geen geheim van dat ik onder de indruk ben hoe Toyota het voor elkaar heeft gekregen om een prachtige cultuur neer te zetten van “continue verbeteren”. Met veel plezier ging ik afgelopen week weer op pad met allerlei geïnteresseerden uit de zorg en het onderwijs naar de Toyota fabriek in Wales. Met het vliegtuig in één dag heen en terug naar één van de mooiste fabrieken van de wereld.
Toyota is een bedrijf welke met name bekend is van het produceren van auto’s in alle soorten en maten. Daarnaast is het bedrijf bekend en populair vanwege allerlei methodieken en technieken welke gebruikt worden bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Veel van deze methodieken zijn bij Toyota ontstaan. Bij het optimaliseren van processen wordt in veel bedrijven de “kaasschijf methodiek” of wel het verminderen van mens en middelen waarvan het management het nut niet van ziet toegepast. Dit is niet “The Toyota way”. Hier draait het om de klant en de medewerker. Doordat de medewerkers op de werkvloer gezien wordt als de personen welke er voor zorgen dat het Toyota bestaat en blijft bestaan wordt het mogelijk een cultuur neer te zetten van continue verbeteren.
Het laatste bezoek zorgde weer voor inspiratie. Deze inspiratie bestond uit een belangrijk onderwerp waar ik me nog niet eerder bewust van ben geweest. Door één van de deelnemers werd een vraag gesteld waardoor bij mij meerdere puzzelstukjes op juiste de plek werden gelegd.
“Waarom zie je zo weinig robots in deze fabriek” was de vraag, welke werd gesteld aan de gastheer van Toyota. De aanvulling die volgde was “je ziet namelijk zoveel mensen, en dat verwacht ik niet in een machine fabriek”. Het antwoord was kort en krachtig “mensen zijn flexibel en robots niet”. De reden hiervan is dat een robot maar één ding heel goed kan. Wanneer je de robot iets anders wil leren heb je programmeurs nodig en dit kost tijd. Mensen zijn flexibel en zijn instaat meerdere taken te verrichten en hebben de mogelijkheid om verbeteringen aan te brengen in het proces.
Het voorbeeld van de Robot laat zien dat Toyota de medewerker ziet als een zeer krachtig middel om de klant op een zeer optimale manier te kunnen bedienen en hierdoor de kwaliteit op een zeer hoog niveau te houden. Deze kenmerken laten zien dat de cultuur welke bij Toyota is ontstaan het mooiste product is wat Toyota ooit heeft ontwikkeld.
Ook met eigen ogen zijn hoe Toyota dagelijks bezig met verbeteren. Ga mee op leanreis naar Toyota in Wales. Kijk voor meer informatie op FL*W travel