SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

De focus van verbeteren ligt bij mij in de zorg. Het is ontzettend leuk om op zoveel verschillende plekken in de zorg te komen. Om nieuwe inspiratie op te doen bezoek ik regelmatig bedrijven buiten de zorg waar gewerkt wordt met lean. SEW Eurodrive in Rotterdam is één van de bedrijven die ik heb bezocht.

SEW Eurodrive

Dit bedrijf gevestigd in Rotterdam, is een internationaal familiebedrijf en vindt haar oorsprong in Zuid-Duitsland. De locatie in Rotterdam is een bedrijf waar van oorsprong aandrijfcompenenten werden gemaakt. Vanaf 1963 is er een samenwerking met SEW-Eurodrive en begin deze eeuw is het bedrijf een volledige dochteronderneming geworden van SEW-Eurodrive.

Het bedrijf produceert aandrijfmotoren voor allerlei toepassingen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de bagagebanden luchthavens, attracties in pretparken. Maar ook in de voedingsindustrie zijn veel producten van SEW te vinden. Het bedrijf heeft de focus op een zeer korte levertijd en is dagelijks bezig met continue verbeteren.

Lean bij SEW Eurodrive

Vanaf 2002 is lean binnen het bedrijf in Rotterdam geïntroduceerd. Hierdoor hebben veel veranderingen plaats gevonden op de productieafdeling.

Na jaren ontwikkeling is gestart met bouwen van productie eilanden. Die zijn speciaal ingerichte werkplekken waar één medewerker aan een motor werkt. De motor worden per stuk geproduceerd geheel naar wens van de klant. De eilanden worden eerst gebouwd in karton en deze worden getest. Tijdens deze test periode kunnen er gemakkelijk aanpassingen worden gemaakt. Wanneer alles werkt worden de modellen van karton gebruikt om een productie eiland van aluminium te maken. De productie eilanden zijn zo gemaakt dat het gemakkelijk in en uit elkaar te halen is.

Op een eiland is alles zo ingericht dat alle onderdelen bereikbaar zijn zonder dat hier voor gelopen moet worden. Dit heeft als doel dat er zo min mogelijk gelopen wordt in de fabriek.

Succes van lean

Voor dat lean geïntroduceerd werd reden dagelijks meer dan 10 heftrucks rond in het bedrijf, dat is er nu nog maar 1. Het bedrijf staat vol met stoplichten. Deze stoplichten staan bij de eilanden. Bij ieder eiland is een duidelijk zichtbaar ‘stoplicht’ aanwezig. Als het licht op groen staat betekent dit dat er op het eiland op de huidige dag geen productie meer nodig is. Staat het licht op oranje, dan wordt er op dat moment gemonteerd. Een rood licht betekent dat de productie te laat (minimaal 2 uur) is begonnen en dus een achterstand heeft. De medewerkers werken met flexibele tijden en maken het werk voor die dag in principe af. Boven alle werkplekken hangen duidelijke werkbeschrijvingen met foto’s en technische tekeningen.

Inspiratie en overeenkomsten

Een bezoek aan SEW-Eurodrive laat zien dat bedrijven op verschillende manier om kunnen gaan met lean. De manier van werken met productie eilanden is bijvoorbeeld weer totaal anders dan werken met één productie lijn zoals bijvoorbeeld in de fabrieken van Toyota en Scania. Er is één ding wat duidelijk overeenkomt en dat is dat bedrijven waar lean tot de standaard behoord de klant centraal staat en er dagelijks wordt gekeken hoe het morgen weer een stapje beter kan.

Wil je zelf ook een keer kijken op de werkvloer bij SEW-eurodrive? Kijk dan voor meer informatie op: FL*W Travel