Innovatie steeds meer zorg via de iPad of tablet

Innovatie steeds meer zorg via de iPad of tablet

Een tijdje terug was ik te gast als spreker bij Watson & Associates. Ik heb daar een discussie over “Lean in de zorg” mogen leiden aan een groep mensen vanuit verschillende werkvelden. Bij deze bijeenkomst was ook Pieter Marsman van Thuiszorgorganisatie Sensire aanwezig. Pieter werkt als wijkverpleegkundige en is binnen Sensire medeverantwoordelijk voor de implementatie van het project “zorg op afstand”. Bij deze thuiszorgorganisatie zijn er al meer dan 1000 klanten die gebruik maken hun zorgdiensten. Deze zorg wordt uitgevoerd doormiddel van een iPad.

Waar kan de iPad of tablet ondersteuning mee bieden?

De beeldzorg kan geheel op de wens van de klant worden afgestemd. Het kan gebruikt worden voor een persoonlijk gesprek (tegen de vereenzaming), het doornemen van de medicatie, afspraak met de huisarts en ander hulpverleners. De beeldzorg is heel eenvoudig in gebruik en door iedereen te gebruiken. De ervaringen zijn lovend en de klanten zijn erg tevreden. Het gevoel bestaat dat er meer zorg wordt geleverd zonder dat dit meer tijd kost.

Thuisgebruik van de iPad door middel van beeldzorg

Om te laten zien hoe eenvoudig de beeldzorg werkt, heeft Pieter een live demonstratie gegeven. Via een live verbinding met één van zijn cliënten werd het systeem gedemonstreerd. Tijdens de presentatie was er contact met de hele groep via de iPad van Pieter met één van zijn klanten. De dame (84 jaar) waarmee het contact was gezocht gaf ons de mogelijkheid om vragen te stellen. Ze gaf aan dat haar leven leuker was geworden door de beeldzorg. Ze heeft veel meer contact, niet alleen met hulpverleners, maar ook met haar familie. Ze vindt het bijvoorbeeld erg leuk om via de verbinding spelletjes te spellen met haar kleindochter.

Ik was onder de indruk van de presentatie van Pieter en de demonstratie. Een prachtig middel welke nog weinig wordt gebruikt. Het zou toch fantastisch zijn als mensen bijvoorbeeld voor een gesprek met een hulpverlener niet in het ziekenhuis hoeven te wachten maar gewoon thuis op de bank. Zo voorkom je het moeten organiseren van vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis en het wachten op een arts. Een geweldig middel met grote mogelijkheden.

Grote kans dat beeldzorg in veel projecten waarbij Lean of Six Sigma wordt toegepast een oplossing kan zijn om een proces te verbeteren en door de beeldzorg opnieuw kan worden ingericht.
Tijdens deze bijeenkomst zijn er nog meer presentaties gegeven die ook erg interessant waren. Deze presentaties kunt u nalezen op de blog van Watson & Associates.