Remco Claassen - De essentie van leiderschap in een ziekenhuis

Remco Claassen - De essentie van leiderschap in een ziekenhuis

Jongleren is goed voor de conditie, heb ik inmiddels ervaren. Ik doe het af en toe, maar eigenlijk te weinig. Tijdens de workshop van Remco Claassen heb ik besloten het maar weer wat vaker te gaan doen.
Een aantal jaar geleden gingen de jongleerballen nog alle kanten op. Tijdens de 3,5-daagse training “De Essentie van Leiderschap”, onder leiding van Remco Claassen, heb ik geleerd hoe je wél kunt jongleren.

Jongleren is één van de onderdelen die als rode draad door het programma loopt. Tijdens deze 3,5-daagse training werd ik bestookt met veel Covey-leiderschapsmodellen. Zo moesten we onder andere gekke oefeningen doen en zat de training vol humor. Zelfs Einstein komt meerdere keren naar voren. Maar wat heb ik daar nu geleerd? Ik heb het inzicht gekregen om nog meer de focus te leggen op mijn doelen, zowel privé als zakelijk.

JonglerenDe essentie van leiderschap

Om te voorkomen dat het gedachtegoed van Remco weg zou gaan zakken, is er een terugkomdag georganiseerd door het Reinier de Graaf Groep. Een waardevolle dag. Theorieën zoals de “Circle of Influence”, de “What’s in it for me”-mentaliteit en de “Seven Habits” werden herhaald en met elkaar besproken. Het was leuk om de wervelende energie van Remco weer te ervaren.

Leiderschap en Lean Six Sigma

Wat voor relatie heeft Lean Six Sigma met leiderschap? Lean Six Sigma en leiderschap horen bij elkaar. Wil je aan de slag met een verbetermethodiek binnen een organisatie, zoals Lean Six Sigma? Dan is goed leiderschap één van de vereisten. De mooiste situatie is wanneer het management achter de verbetermethodiek staat en deze kan faciliteren. Daarnaast spelen de medewerkers bij Lean Six Sigma een cruciale rol. Mede door dit inzicht, zijn we gestart met het opzetten van de huidige Orange Belt-training. Een training waar het omgaan problemen/uitdagingen op de werkvloer centraal staat. Tijdens de Orange Belt-training voor medewerkers maar ik gebruik van een filmpje van Remco Claasen waarin hij vertelt: “Als je geen plan hebt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plan”. Deze zin zet veel van mijn cursisten al aan tot nadenken, laat staan als je de training van Remco volgt. Door zelf aan de slag te gaan met verbeteringen op de werkvloer (een plan hebben) wordt het mogelijk invloed uit te oefenen op het totale proces (zonder onderdeel te worden van een andere plan). Wanneer medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het eigen werkproces neemt plezier en geluk toe.

Voor iedereen die nog nooit van Remco Claassen heeft gehoord, ga naar een seminar of lees één van de boeken van hem zoals IK of WIJ. Je zal verrast zijn door de vele herkenningen vanuit je eigen leven.