Heb jij nog boerenverstand?

Heb jij nog boerenverstand?

Met Lean willen we dingen veranderen. Naar iets wat beter is dan wat het nu is. Met Lean zijn we dagelijks bezig met continue verbeteren. We proberen het Lean-DNA te verweven met het eigen DNA. Doordat we Lean gebruiken, elimineren we allerlei stappen die we niet meer terug willen zien. Dit doen we op ons werk maar ook thuis in de keuken of in de schuur.

Is boerenverstand hetzelfde als Lean?

Maar hebben we hiervoor nu echt Lean nodig? Of moet je gewoon je boerenverstand gebruiken? Maar is dat boerenverstand misschien wel Lean... Boerenverstand is een eigenschap welke wordt toegeschreven aan mensen die zonder enige vorm van opleiding een logische redenatie volgen of heel duidelijk kunnen aanvoelen hoe de vork in de steel zit. Kunnen mensen die bezig zijn met Lean en hier een opleiding voor hebben gevolgd, ook nadenken volgens een logische redenatie? Voordat ik deze vraag beantwoord, gaan we hier nog wat dieper op in.

Op de automatische piloot

Logisch nadenken is dus een eigenschap die niet voor iedereen is weggelegd. Hoe kan dit? Is dit niet gek? Gaan wij dan zo vaak op de automatische piloot? Denken we dan niet meer na? Inderdaad, we denken een stuk minder na dan vroeger. En hoe denk je dat dit komt? Er is overal van alles om ons heen, om het makkelijker te maken. Er is televisie, internet, huishoudelijke apparatuur, auto’s, vliegtuigen en zelfs de mogelijkheid om je in te spannen op allerlei apparaten in de sportschool.

Lang geleden ergens bij de prehistorie moesten we wel logisch nadenken, want anders gingen we dood van de honger of werden we opgegeten door enge beesten. Juist deze overlevingsdrang heeft ons gebracht bij de moderne wereld en de consumptiemaatschappij. Alleen deze wereld lijkt het logische nadenken te hebben vertraagd. Eén van de beroepen die dichter dan de moderne mens bij deze prehistorische mens staat is: De boer. De boer moet wel! Als de boer net zo zou leven als de moderne mens in de consumptiemaatschappij, zou er geen eten meer zijn. Voor voedsel heb je geduld nodig. De natuur is maar heel beperkt te beïnvloeden. Dat zorgt ervoor dat de boer zijn logische verstand nog heeft. Alles wat hij of zij heeft geleerd, kennis die vaak is overgedragen van generatie op generatie, blijft hij of zij dagelijks toepassen in de praktijk.

Logische nadenken

Door Lean wordt het mogelijk iets meer met je boerenverstand te gaan werken. Dit kan doordat er geleerd wordt hoe je het eigen logisch nadenken, wat in ieder mens zit, kan activeren. Ieder mens heeft een logisch verstand en is heel goed in staat om mooie nieuwe dingen te bedenken. Door te werken met en aan Lean komen de ideeën wat sneller uit de verf.

Is boerenverstand nu Lean of andersom. Het blijft lastig, wat vind jij?