Lean Six Sigma in de zorg

Lean Six Sigma in de zorg

Veel ziekenhuizen en zorginstellingen zijn de laatste jaren overgestapt op een methodiek, om processen te optimaliseren. De Reinier de Graaf Groep (algemeen ziekenhuis) is in 2008 gestart met Lean Six Sigma. Deze verbetermethodiek heeft inmiddels laten zien dat door het volgen van een vaste structuur, het mogelijk is om de kwaliteit en de patiëntenzorg te kunnen verbeteren.

Om anderen te kunnen inspireren met de ervaring, opgedaan uit de praktijk, zijn Rob de Graaf en Irma van de Luytgaarden gestart met het organiseren van een netwerkbijeenkomst. Op 8 maart 2013 heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden. Veel bezoekers welke zich aan het oriënteren zijn op de verbetermarkt.

Presentatie Lean Six Sigma Reinier de Graaf

Veel zorginstellingen willen starten, maar twijfelen nog met welke verbetermethodiek zij aan de slag gaan. Moet er gekozen worden voor Lean, Lean Six Sigma, Agile, Scrum of voor TOC. Het grote voordeel is dat alle methodieken zorgen voor een procesoptimalisatie. Tijdens de netwerkborrel was er veel interesse voor de Orange Belt-opleiding. Deze opleiding is met zorg samengesteld en bestaat uit de basis principes van Lean Six Sigma, awareness, Kaizen, 5S en bewustwording van processen.

Iedereen binnen het ziekenhuis kan deze opleiding volgen. De opleiding duurt anderhalve dag. Tijdens de opleiding neemt de deelnemer een probleem of uitdaging van de eigen werkplek mee. Hierbij moet je denken aan kleine projecten zoals bijvoorbeeld: voorraadbeheersing, werkplekorganisatie en het optimaliseren van een aanvraagproces voor bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek. Ook worden projecten gestart zoals wachttijdsverkorting en het verbeteren van registratie.

Netwerkborrel Lean Six Sigma

Het doel van een netwerkborrel is het delen en verspreiden van kennis en informatie. Door het organiseren van het evenement worden andere zorgorganisaties bewust van de voordelen wanneer gewerkt wordt met Lean Six Sigma.

Rob de Graaf & Irma van de Luytgaarden