Tweedaagse Lean-reis naar Toyota Deeside Engine Plant, Wales

Tweedaagse Lean-reis naar Toyota Deeside Engine Plant, Wales

Op donderdag 4 april 2019 was het dan zover! Na veel verdiepend onderzoek te hebben gedaan naar Lean-management en elementen van deze filosofie ook in de praktijk toegepast te hebben, kon ik nu met eigen ogen zien op welke manier Toyota Lean-management heeft geïntegreerd binnen haar productieproces. Via deze blog wil ik graag de highlights van deze reis toelichten.

SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

De focus van verbeteren ligt bij mij in de zorg. Het is ontzettend leuk om op zoveel verschillende plekken in de zorg te komen. Om nieuwe inspiratie op te doen bezoek ik regelmatig bedrijven buiten de zorg waar gewerkt wordt met lean. SEW Eurodrive in Rotterdam is één van de bedrijven die ik heb bezocht.

E-mail is de bepalende factor

E-mail is de bepalende factor

E-mail is hét communicatiemiddel die ik iedere dag gebruik. Dat ik het dagelijks gebruik wil nog niet zeggen dat ik vrolijk word van een e-mail. Het komt zelfs met regelmaat voor dat de mails mij tot wanhoop drijven. Deze wanhoop is verleden tijd, sinds een week is de e-mail mijn beste vriend en geeft e-mail mij meer rust en regelmaat.

Toyota ziet mensen als het alternatief voor robots

Toyota ziet mensen als het alternatief voor robots

In mijn presentaties, trainingen en blogs heb ik het met regelmaat over Toyota. Ik maak er ook geen geheim van dat ik onder de indruk ben hoe Toyota het voor elkaar heeft gekregen om een prachtige cultuur neer te zetten van “continue verbeteren”. Met veel plezier ging ik afgelopen week weer op pad met allerlei geïnteresseerden uit de zorg en het onderwijs naar de Toyota fabriek in Wales. Met het vliegtuig in één dag heen en terug naar één van de mooiste fabrieken van de wereld.

Smiley in de kleuren groen, geel en rood voor op het dagstartbord

Smiley in de kleuren groen, geel en rood voor op het dagstartbord

Magnetische smiley’s, je ziet ze steeds vaker opduiken op verschillende social media kanalen, zoals LinkedIn en Instagram. Deze magnetische smileys worden gebruikt om verschillende processen te visualiseren en zo gek is dat nog niet!

Magnetische smiley voor iedereen

Magnetische smiley voor iedereen

Ben je weleens is een bedrijf of organisatie geweest waar er met Lean wordt gewerkt? Dan is de kans groot dat je in aanraking bent gekomen met een magnetische smiley! Dan bedoel ik niet de smiley’s die in alle soorten en maten te vinden zijn op iedere smartphone en pc, om saaie teksten te veranderen in een vrolijke boel. Ik heb het over de drie magnetische smiley’s welke niet meer weg te denken zijn uit de Lean wereld.

Heb jij nog boerenverstand?

Heb jij nog boerenverstand?

Met Lean willen we dingen veranderen. Naar iets wat beter is dan wat het nu is. Met Lean zijn we dagelijks bezig met continue verbeteren. We proberen het Lean-DNA te verweven met het eigen DNA. Doordat we Lean gebruiken, elimineren we allerlei stappen die we niet meer terug willen zien. Dit doen we op ons werk maar ook thuis in de keuken of in de schuur.

Hoedje van papier

Hoedje van papier

Woensdagavond was het weer tijd voor onze maandelijkse avondbijeenkomst. Op deze avonden eten de trainees samen met de collega’s van het kantoor, gevolgd door een workshop of een interessante spreker. Maar afgelopen woensdag verliep het anders. Na onze werkdag moesten we opnieuw aan de bak, want Rob de Graaf vroeg in razend tempo om onze Chinese hoedjes uit onze zojuist samengestelde fabriek.

FL*W

Kuiperstraat 80
3131 CH Vlaardingen
T: 010-307 09 53
E: info@fl-w.nl