SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

SEW Eurodrive een inspirerende productie omgeving

De focus van verbeteren ligt bij mij in de zorg. Het is ontzettend leuk om op zoveel verschillende plekken in de zorg te komen. Om nieuwe inspiratie op te doen bezoek ik regelmatig bedrijven buiten de zorg waar gewerkt wordt met lean. SEW Eurodrive in Rotterdam is één van de bedrijven die ik heb bezocht.

Toyota ziet mensen als het alternatief voor robots

Toyota ziet mensen als het alternatief voor robots

In mijn presentaties, trainingen en blogs heb ik het met regelmaat over Toyota. Ik maak er ook geen geheim van dat ik onder de indruk ben hoe Toyota het voor elkaar heeft gekregen om een prachtige cultuur neer te zetten van “continue verbeteren”. Met veel plezier ging ik afgelopen week weer op pad met allerlei geïnteresseerden uit de zorg en het onderwijs naar de Toyota fabriek in Wales. Met het vliegtuig in één dag heen en terug naar één van de mooiste fabrieken van de wereld.

Smiley in de kleuren groen, geel en rood voor op het dagstartbord

Smiley in de kleuren groen, geel en rood voor op het dagstartbord

Magnetische smiley’s, je ziet ze steeds vaker opduiken op verschillende social media kanalen, zoals LinkedIn en Instagram. Deze magnetische smileys worden gebruikt om verschillende processen te visualiseren en zo gek is dat nog niet!

Hoedje van papier

Hoedje van papier

Woensdagavond was het weer tijd voor onze maandelijkse avondbijeenkomst. Op deze avonden eten de trainees samen met de collega’s van het kantoor, gevolgd door een workshop of een interessante spreker. Maar afgelopen woensdag verliep het anders. Na onze werkdag moesten we opnieuw aan de bak, want Rob de Graaf vroeg in razend tempo om onze Chinese hoedjes uit onze zojuist samengestelde fabriek.

Scania bouwt vrachtwagens volgens Lean en modulair bouwen

Scania bouwt vrachtwagens volgens Lean en modulair bouwen

Het is al weer even geleden dat ik voor de laatste keer op schoolreis ben geweest. Maar afgelopen maandag (31 maart 2014) kwam dat speciale gevoel toch wel een beetje terug. Op stap met bijna 50 collega’s in een luxe touringcar naar het oosten van het land. Op werkbezoek bij de vrachtwagenfabriek van Scania in Zwolle. Een reis om inspiratie op te doen en om met eigen ogen te zien hoe er met “Lean” wordt gewerkt buiten de zorg.

Innovatie steeds meer zorg via de iPad of tablet

Innovatie steeds meer zorg via de iPad of tablet

Een tijdje terug was ik te gast als spreker bij Watson & Associates. Ik heb daar een discussie over “Lean in de zorg” mogen leiden aan een groep mensen vanuit verschillende werkvelden. Bij deze bijeenkomst was ook Pieter Marsman van Thuiszorgorganisatie Sensire aanwezig. Pieter werkt als wijkverpleegkundige en is binnen Sensire medeverantwoordelijk voor de implementatie van het project “zorg op afstand”. Bij deze thuiszorgorganisatie zijn er al meer dan 1000 klanten die gebruik maken hun zorgdiensten. Deze zorg wordt uitgevoerd doormiddel van een iPad.

Lean schuim slim toegepast in een bestelbus

Lean schuim slim toegepast in een bestelbus

Tijdens trainingen laat ik vaak voorbeelden zien van situaties waarbij Lean-schuim als borging wordt gebruikt. Lean-schuim is een visueel stuurmiddel. Zo past het onder andere bij het organiseren van jouw werkplek! Het Lean-schuimt kan op de gewenste maat worden gesneden. Het voordeel hiervan is dat het geschikt gemaakt kan worden voor heel veel producten. Door het gebruik van Lean-schuim wordt het veel makkelijker om spullen terug te vinden.

Lean Yellow Belt - Wat wordt bedoeld met awareness?

Lean Yellow Belt - Wat wordt bedoeld met awareness?

Na een pauze van een aantal weken was het deze week weer zo ver. Een groep van 18 enthousiaste mensen stond klaar om getraind te worden tot de Yellow Belt. De laatste maanden is het enthousiasme binnen de organisatie met betrekking tot Lean behoorlijk gegroeid. Dit is duidelijk te zien in het aantal deelnemers.

Reductie laboratorium bepalingen op de Intensive Care

Reductie laboratorium bepalingen op de Intensive Care

Inmiddels zijn er binnen het Reinier de Graaf veel medewerkers, na het volgen van de Yellow-belt training, actief aan de slag met het verbeteren van diverse processen. Graag wil ik een mooi voorbeeld project uit de praktijk met jullie delen.

FL*W

Schiedamseweg 6
3134 BJ Vlaardingen
T: 010-307 09 53
E: info@fl-w.nl